is-yerba-mate-gezond?

Voordelen van yerba mate

Het drinken van yerba mate heeft een paar hele belangrijke voordelen! Daarnaast is het gewoon een heel lekker en hip drankje! In dit artikel leggen we de verschillende gezondheidsvoordelen van yerba mate uit.

Yerba mate geeft je energie

Yerba mate bevat cafeïne, ook wel mateïne genaamd. De bladeren van de mate plant (Ilex paraguariensis) bevatten een relatief hoog cafeïne gehalte. Wanneer je de yerba mate op de traditionele manier klaarmaakt, kan de hoeveelheid cafeïne variëren tussen de 20 mg en 180 mg. De hoeveelheid aan cafeïne hangt sterk af van welke mate soort het is, welk merk, hoeveel je ervan gebruikt en hoe je de mate klaar maakt. Gemiddeld genomen bevat een beker yerba mate rond de 70 mg cafeïne. Ter vergelijking, een kop filterkoffie bevat ongeveer 85 mg aan cafeïne, een energydrank blikje 80 mg en een kopje thee 30 mg. Maar zoals boven aangegeven, hangt dit alles van veel (verschillende) factoren af. Je kunt dit natuurlijk het beste zelf ervaren, met elkaar vergelijken en de meest optimale verhouding vinden.

Waar te veel koffie je een opgejaagd gevoel en die welbekende koffiedip kan bezorgen, geven veel mensen aan dat dit bij yerba mate niet het geval is. Dit komt omdat mate, naast cafeïne, de stofjes theobromine en theofylline bevat. Deze stofjes zorgen voor een ontspannend gevoel en stimuleren ons zenuwstelsel. Theobromine zit bijvoorbeeld ook in chocola en zorgt voor een blij en relax gevoel. Theofylline is een bestandsdeel wat ook in thee zit en zorgt juist weer voor een boost in mentale energie. Ook verloopt de cafeïne opname in het lichaam bij mate geleidelijker dan bij koffie, waardoor die irritante cafeïne dip ook achterwege blijft. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat yerba mate de goede eigenschappen van koffie en thee samenbrengt.

Dus wil je minder koffie drinken? Een natuurlijke energiebron gebruiken in plaats van energie drankjes? En meer uit je dag halen? Dan kan het drinken van yerba mate wel eens een goede optie zijn voor jou!

Het versterkt je immuunsysteem en zenuwstelsel

Mate bevat niet alleen cafeïne, maar ook een grote hoeveelheid aan vitaminen en twee daarvan zijn vitamine C en E. Deze twee vitamines zorgen ervoor dat je natuurlijke weerstand wordt ondersteund. Het zijn antioxidanten die je lichaam beschermen tegen vrije radicalen (agressieve stoffen die schadelijk zijn voor ons lichaam). Daarnaast bevat mate ook het vitamine B-complex. Vitaminen B hebben vele functies voor ons lichaam, en het stimuleert onder andere ons zenuwstelsel en verhoogt ons concentratievermogen.

Yerba mate ondersteunt bij het afvallen

Aangezien yerba mate cafeïne bevat, wordt je stofwisseling versneld en zul je dus sneller lichaamsvet verbranden. Wanneer je yerba mate op een regelmatige basis drinkt, kan het dus een boost geven aan je stofwisseling. Daarnaast ondersteunen de vele antioxidanten en mineralen het ontgiften van het lichaam, door de diuretische en zuiverende werking. Het gevoel ‘vol’ te zitten na het drinken van mate, is misschien wel de eigenschap die het meest bijdraagt aan afvallen. We merken dit zelf ook altijd, want wanneer we mate drinken hebben we opeens de neiging om niet meer zoveel te snoepen.

Het is natuurlijk niet zo dat je door het drinken van mate direct afvalt, maar het kan wel gewichtsverlies bevorderen. Echter, wil je afvallen, dan zul je ook je dieet moeten veranderen in combinatie met een gezonde levensstijl. Yerba mate is ook geen voedsel vervanger, maar een aanvulling.

Het zorgt voor een boost van je fysieke en mentale gezondheid

Niet voor niets drinken veel bekende sporters met regelmaat yerba mate en is het voor veel mensen drankje numero uno. Yerba mate zorgt ervoor bijvoorbeeld voor dat melkzuur zich niet opstapelt in de spieren, waardoor je minder snel vermoeid raakt. Daarnaast zorgen de stofjes theobromine en theofylline ervoor dat zuurstof gemakkelijker kan worden opgenomen in je bloed. Naast cafeïne heeft theobromine ook een stimulerende werking voor zowel het lichaam als de geest. Zelf sporten wij ook regelmatig en dan drinken we voorafgaand altijd onze mate. Hierdoor komen we hoog in onze energielevels.

Iedereen zal het effect van yerba mate anders ervaren. Het effect dat het op jouw lichaam heeft? Daar kom je simpelweg achter door het gewoon te proberen.

Is yerba mate gevaarlijk?

Ondanks dat mate veel gezondheid bevorderende eigenschappen bevat, moeten sommige doelgroepen oppassen met té veel yerba mate drinken. Yerba mate bevat cafeïne, dus wanneer je overgevoelig bent voor cafeïne, zwanger bent of medicijnen gebruikt die reageren op te veel cafeïne, zeggen wij: Drink met mate!

Yerba mate wordt meestal warm gedronken, tot maximaal 75 graden Celsius. Wij raden aan om niet te warme drank te drinken, dit kan schadelijk zijn voor de keel en slokdarm. Pas dus altijd op met het drinken van hete dranken.

Wij zijn geen dokters, dus bij twijfel is het altijd raadzaam om eerst je dokter te raadplegen voordat je begint met het drinken van yerba mate.

Dit was een samenvatting van gezondheid bevorderende effecten van yerba mate, maar we realiseren ons dat we verre van volledig zijn. Wanneer we een volledig overzicht zouden maken, zal deze blog minstens 2 keer zo lang zijn en dat willen we jullie besparen.

Yerba Mate smaken

Welke yerba mate zou ik kopen?

Weet je niet welke yerba smaak je moet kiezen? Dit artikel helpt jou op weg!

Wat is yerba mate?

Wat is yerba mate nou precies? In dit artikel leggen we je alles uit over dit Zuid-Amerikaanse wonderdrankje! Lees snel verder!

Is yerba mate een theesoort?

Yerba mate wordt vaak een theesoort genoemd, maar klopt dit wel? Ontdek het hier!

Hoe maak je koude yerba mate?

Wisten jullie dat je yerba mate ook koud kan drinken? In dit artikel vertellen we hoe!