Welke yerba mate zou ik kopen?

Er bestaan heel veel verschillende soorten yerba mate smaken. Dus welke smaak moet je nou kopen? In dit artikel helpen we jou op weg met een paar handige tips!

Pure yerba mate of met een smaakje?

Als eerste is het goed om jezelf af te vragen of je een pure yerba of een yerba met een toegevoegde smaak wilt. Veel merken hebben pure yerba soorten en soorten met een toegevoegde smaak. Zo heeft het merk Amanda de pure, rode variant. Maar ook soorten met een smaakje, zoals mint en citroen. Het merk CBSé heeft juist alleen yerba soorten met een smaakje, zoals tropische vruchten, bosvruchten en grapefruit. Wanneer je een beginnende yerba mate drinker bent, raden wij altijd aan om een yerba soort met smaak te nemen. Deze soorten zijn namelijk wat minder sterk dat de pure varianten. Zeker de CBSé smaken zijn perfect om jouw yerba mate ontdekkingsreis te beginnen!

Een smaak met of zonder takjes?

Tussen de verschillende soorten yerba’s zit er vaak een verschil in samenstelling. Meestal bestaat een zak yerba uit blaadjes en takjes. Op de zakken van deze smaken staat meestal “Con Palo” wat “met takjes” betekend. Maar bij sommige yerba’s zijn de takjes eruit gefilterd. Deze smaken bevatten dus alleen blaadjes (Sin Palo = zonder takjes). Dit zijn de Despalada (de yerba zak heeft vaak een blauwe kleur) varianten. De varianten zonder takjes hebben een sterkere smaak dan de soorten met takjes. Dus ben je een meer ervaren yerba mate drinker, dan kun je prima een smaak zonder takjes proberen. Op onze productpagina’s kun je precies nalezen of een smaak takjes heeft of niet.

Yerba mate uit verschillende landen

Yerba mate wordt vooral in Argentinië, Paraguay, Brazilië en Uruguay gedronken. Hoe een yerba smaakt en hoe de samenstelling eruit ziet, is afhankelijk van het land waar het merk vandaan komt. Argentijnse soorten zijn meestal wat lichter van smaak. Dus ben je een beginnende drinker, dan zijn deze smaken vaak de beste optie. Paraguayaanse en Uruguayaanse soorten zijn juist weer wat sterker van smaak en hebben een wat meer rokerige geur. In Brazilië noemen ze yerba mate meestal Chimarrão of Erva mate. Deze soorten bestaan uit kleine blaadjes, stof en ze bevatten een hele kleine hoeveelheid takjes. Het vergt iets meer oefening om deze soorten te leren drinken, omdat het klaar maken wat meer moeite kost.

De keuze is reuze…

Het is natuurlijk een feit dat smaken verschillen. Niet iedereen zal van dezelfde yerba smaak houden. We hopen dat je door dit artikel een beter beeld hebt gekregen over de verschillende yerba mate smaken. We willen in ieder geval afsluiten met onze beste tip, namelijk: ontdek vooral zelf wat jouw favoriete smaak is! En mocht je twijfelen, dan kun je ons altijd een berichtje op Instagram (12mate.nl) of mailtje (info@12mate.nl) sturen.

Bekijk nu ons volledige productaanbod!

Yerba Mate smaken