Op deze pagina vind je antwoorden op veelgestelde vragen over yerba mate.
Heb je een vraag die er niet tussen staat? Stuur dan een mailtje naar: info@12mate.nl.

Yerba mate is een Zuid-Amerikaanse theesoort, die veel wordt gedronken in onder andere Argentinië, Uruguay, Paraguay en Brazilië. Het drankje is echt onderdeel van de Zuid-Amerikaanse cultuur. Je kom het daar op elke hoek van de straat tegen.

Yerba mate heeft een hoog cafeïne gehalte en werkt dus energie verhogend. Daarnaast bevat het veel goede vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zie het dus als een gezond energie drankje. In dit artikel lees je er alles over.

Je kunt mate op verschillende manieren klaar maken. Op deze pagina vind je hoe je het op de traditionele manier doet.

Yerba mate is ook koud te drinken, het heet dan Tereré. Op deze pagina kun je lezen hoe je dit doet.

Daarnaast kun je het ook met een thee-ei of thee zeefje klaarmaken. Doe er wat yerba blaadjes in en laat het even trekken in warm water.

Jazeker! Namelijk om de volgende redenen:

  • Het geeft je energie door de cafeïne die erin zit;
  • Het zit bomvol goede vitaminen, mineralen en antioxidanten;
  • Het zorgt voor een vol gevoel, ideaal voor mensen die willen afvallen;
  • Het werkt als een detox, doordat het je lichaam ontgift

Je leest er alles over in deze blog

Dit verschilt erg per merk en soort yerba mate, maar over het algemeen heeft yerba mate een (licht) bittere smaak. Dit komt omdat veel yerba’s zijn gerookt. Vaak zijn de rode varianten (Elaborada) minder bitter van smaak dan de blauwe varianten (Despalada). Dit komt omdat de blauwe varianten intensiever gerookt zijn en geen takjes (palos) bevatten.

Sommige yerba soorten zijn echter niet gerookt, zoals de Kraus varianten.

Er bestaan ook nog yerba’s met toegevoegde smaken. Je kunt dan denken aan bosvruchten, tropische vruchten, sinaasappel, honing, etc. Vooral het merk CBSé is hier erg in begaan. Je kunt al deze smaken terugvinden in onze webshop!

Ja dit is zeker mogelijk! Zo kun je direct suiker of honing in je mate (beker) doen.

Of wanneer je een thermosfles hebt, wat suiker of honing hierin doen. Zo heb je eigenlijk gezoet water wat je continue in je mate giet.

Wij raden wel aan om zo min mogelijk suiker of honing te gebruiken. We weten allemaal dat overmatig suiker inname slecht is voor onze gezondheid.

Wanneer je yerba mate op de traditionele manier drink, dus in een mate (beker), raden wij aan om hem ongeveer tot de helft te vullen. Dit komt neer op 40 gram yerba.

Mocht je een beginnende drinker zijn, dan is het ook goed mogelijk om iets minder te gebruiken. Het kan namelijk zo zijn dat je even moet wennen aan de smaak.

Dit is voor iedereen verschillend en is afhankelijk van wat jij het lekkerst vindt. Wanneer je yerba op de traditionele manier drinkt, giet je continu water in je beker erbij (zie filmpje). Hoe meer water je hebt bijgeschonken, hoe minder sterk de yerba smaak wordt. Dit is vergelijkbaar met het herhaaldelijk gebruiken van een theezakje.

Wij drinken met gemak één liter water per gevulde beker (mate). Het is goed mogelijk dat je in de ochtend je mate al klaar maakt, een paar bekers drinkt, hem even wegzet, en dan in de namiddag dezelfde beker weer gebruikt. Je hoeft dus niet telkens de blaadjes te vervangen.

We raden wel aan om de vochtige blaadjes niet te lang te laten zitten. Wanneer je de blaadjes niet uit de beker haalt, bestaat de kans dat het gaat schimmelen.

Op deze vraag bestaat geen juist antwoord, aangezien het voor iedereen verschillend is. Zo drinken wij met gemak één liter mate per dag.

Yerba mate bevat natuurlijke cafeine (mateine) en iedereen reageert hier anders op. Bepaal daarom altijd voor jezelf hoeveel je ervan drinkt. Bij twijfel is het raadzaam om het te overleggen met je huisarts.

Het wordt afgeraden om yerba mate te drinken tijdens zwangerschap.

Na het moment van productie is yerba mate minimaal 2 jaar houdbaar. Op iedere zak staat een ten minste houdbaar tot datum.

Voor Nederlandse zendingen bieden wij gratis verzending aan bij een besteding van minimaal 60 euro.

Voor Belgische zendingen bieden wij gratis verzending aan bij een besteding van minimaal 70 euro.

Wanneer je op werkdagen voor 16:00 je bestelling plaatst, is hij meestal de volgende dag bij je thuis.* Wanneer je op zaterdag besteld, is je bestelling meestal op maandag in huis. PostNL en DHL leveren namelijk niet op zondag.

* We zijn hierbij afhankelijk van de service van PostNL of DHL. Wanneer er bij deze partijen sprake is van oponthoud, hebben wij hier helaas geen invloed op.