Hoe maak je yerba mate?

Om yerba mate op een traditionele manier te drinken, doorloop je een aantal stappen. In onderstaand filmpje wordt je stap voor stap meegenomen in dit proces, zodat je precies weet hoe je de perfecte mate maakt! Veel kijkplezier!

Mocht je alles nog eens op je gemak willen teruglezen, dan kan dit ook. Onder de video beschrijven we elke stap in detail. Ook vind je hier handige tips en weetjes terug.

Stap 1: Wat heb je nodig

  • Yerba: dit is de daadwerkelijke thee die dit drankje zo bijzonder maakt! Bomvol vitamines, mineralen, antioxidanten en het is een natuurlijke energiebron. Yerba komt in vele soorten en maten, neem maar eens een kijkje op onze productpagina!
  • Bombilla: een speciaal rietje met een ingebouwde filter. Hierdoor krijg je de losse blaadjes en takjes van de yerba niet in je mond tijdens het drinken. Het kan altijd gebeuren dat er wat blaadjes meekomen en dit is helemaal niet erg. Later in dit artikel geven we je tips hoe je dit kunt voorkomen.
  • Mate: de beker waar de yerba uit gedronken wordt. Er zijn veel verschillende soorten mates. Traditioneel worden de gemaakt van een kalebas (flespompoen), maar ze bestaan ook van hout, keramiek, glas en roestvrijstaal. Rvs is heel gemakkelijk schoon te maken en houden, wat wij als een groot voordeel zien.
  • Thermosfles: wie ooit in Argentinië is geweest, moet dit zijn opgevallen. Veel mensen lopen daar over straat met een thermosfles. Hierin zit vaak mate water, dus water tussen de 70 en 80 graden Celsius. Omdat je mate vele malen kunt bijvullen, is het heel handig om een thermosfles mee te nemen. Zo heb je altijd water op de juiste temperatuur bij je!
  • Koud water: De blaadjes nemen het koude water op en beschermen zich zo tegen het warme water wat je erop giet.

Yerba Maté benodigdheden

Stap 2: Water koken

Zoals in het filmpje te zien is, verwarmen we het water tot ongeveer 75 graden Celsius. Dit is geen exacte wetenschap, dus iets warmer of kouder is geen enkel probleem. Niet iedereen drinkt zijn of haar mate namelijk op dezelfde temperatuur, net wat jij het prettigst vindt.

Let wel op, we raden af om kokend water in je mate te schenken. Wanneer je kokend water op de yerba giet, kunnen de blaadjes verbranden. Hierdoor verliezen ze de goede stoffen die yerba bevat. Daarnaast is het niet prettig om kokend water te drinken, én dit kan zelfs schadelijk zijn.

Stap 3: Mate vullen met yerba

De mate wordt met 2/3 gevuld met yerba. We horen het je zeggen: “dit is toch veel te veel?”. Klopt, het is veel, maar dit is nou juist de bedoeling. De beker vul je namelijk niet voor één keer, dat zou pas echt zonde zijn! Elke keer wanneer je de beker hebt leeggedronken, vul je hem gewoon weer bij met het water uit de thermosfles. Dit kun je zo vaak herhalen als je wilt. Je kunt gerust drie bekers mate drinken in de ochtend, de mate even wegzetten, en rond 4 uur in de middag weer verder drinken uit dezelfde beker.

Daarnaast wilt je een soort berg kunnen maken van yerba, dit leggen we in de volgende stap uit. Dit lukt niet wanneer je weinig yerba gebruikt.

Ook deze stap is niet in beton gegoten. Wanneer je een beginnende mate drinker bent, is het heel goed mogelijk om juist met wat minder yerba te starten. Hoe minder yerba, des te minder sterk het proeft. Zo kun je dus wennen aan de bijzondere smaak van yerba mate.

Stap 4: Schudden? Waarom?

Je hebt vast wel gemerkt dat yerba mate wat poeder bevat, dit is normaal. Wanneer je je hand op op de bovenkant van de cup legt en een aantal keer schud, zorg je ervoor dat er niet té veel poeder in de je mate zit. Geen zin in vieze handen? Dan kun je ook een vochtig keukenpapiertje of tissue gebruiken.

Je ziet in het filmpje ook dat de cup even op zijn kop wordt gehouden en ook zo wordt geschud. Hierdoor komen de kleinere blaadjes aan de oppervlakte te liggen en de grotere blaadjes daaronder. Dit verkleint de kans dat je bombilla verstopt raakt.

Wanneer je klaar bent met schudden, zorg er dan voor dat de yerba aan één kant blijft zitten door hem iets schuin te houden.

Stap 5: Toevoegen van koud water

Het koude water beschermt de yerba blaadjes. Wanneer je heet water direct op de blaadjes giet, kunnen deze verbranden, waardoor de goede voedingsstoffen verloren gaan. Dit is natuurlijk zonde!

Giet daarom het koude water in de opening en geef de blaadjes even de tijd om het op te nemen. Deze stap hoef je maar eenmalig uit te voeren. Nadat je je eerste mate hebt opgedronken, kun je gewoon het warme water erin schenken.

Stap 6: Plaatsen van de bombilla

Omdat je ervoor hebt gezorgd dat de yerba aan één kant zit, is er een opening ontstaan. Het is de bedoeling dat je op deze plek de bombilla erin steekt.

Hierna kun je de mate vullen met het warme water.

We zeggen het hier nogmaals: Roer niet met je bombilla! Wanneer je dit doet, zul je eerder blaadjes binnen krijgen. Je kunt het volgende aanhouden: Wanneer je de mate helemaal hebt leeggedronken, dan kun je de bombilla bewegen.

Stap 7: Disfruta tu Mate!

Zo, dan is nu tijd om te genieten van je eerste mate! Omdat je een klein beetje koud water hebt toegevoegd, is deze eerste mate vaak wat lauw.

Leeggedronken? Gewoon weer lekker bijvullen! Net zolang tot je geen zin meer hebt, of er geen smaak meer zit aan de yerba.

Bij ons komt het geregeld voor dat we in de ochtend 2 of 3 mate drinken, hem dan even wegzetten, en in de namiddag er weer een aantal drinken. Je hoeft dus niet elke keer een nieuwe mate klaar te maken.

Yerba Mate smaken

Welke yerba mate zou ik kopen?

Weet je niet welke yerba smaak je moet kiezen? Dit artikel helpt jou op weg!

Wat is yerba mate?

Wat is yerba mate nou precies? In dit artikel leggen we je alles uit over dit Zuid-Amerikaanse wonderdrankje! Lees snel verder!

Is yerba mate een theesoort?

Yerba mate wordt vaak een theesoort genoemd, maar klopt dit wel? Ontdek het hier!

Hoe maak je koude yerba mate?

Wisten jullie dat je yerba mate ook koud kan drinken? In dit artikel vertellen we hoe!