Wat is guarana?

Introductie

Eén van onze meest populaire yerba mate smaken is CBSé – Energia. Een belangrijk bestandsdeel in deze smaak is guarana. In een wereld waar energiedrankjes en cafeïnehoudende producten de norm lijken te zijn, is het geen verrassing dat mensen voortdurend op zoek zijn naar natuurlijke alternatieven om hun energieniveaus op te peppen. Een van de meest populaire en effectieve opties is guarana. Guarana is een natuurlijk ingrediënt dat bekend staat om zijn stimulerende eigenschappen en wordt al eeuwenlang gebruikt door inheemse Amazone-stammen. In deze blog gaan we dieper in op wat guarana precies is, waar het vandaan komt en welke voordelen het kan bieden.

Wat is guarana?

Guarana is een plant die van nature voorkomt in het Amazonegebied van Brazilië. Het staat bekend onder de botanische naam Paullinia cupana en groeit als een klimplant met rode vruchten. De vruchten bevatten kleine, donkerbruine zaden die lijken op koffiebonen. Deze zaden worden al eeuwenlang gebruikt door inheemse stammen vanwege hun stimulerende eigenschappen.

Stimulerende eigenschappen:

De stimulerende eigenschappen van guarana zijn te danken aan het hoge gehalte aan natuurlijke cafeïne. In feite bevat guarana meer cafeïne dan koffiebonen. Het bevat echter ook andere verbindingen, zoals theobromine en theofylline, die bijdragen aan het stimulerende effect. Guarana wordt vaak gebruikt om de alertheid te verhogen, vermoeidheid te verminderen en de fysieke prestaties te verbeteren.

Voordelen van guarana:

  1. Verbeterde energie en alertheid: Guarana is een populaire keuze voor mensen die op zoek zijn naar een natuurlijke energieboost. Het kan helpen de alertheid te verbeteren, vermoeidheid te verminderen en de concentratie te verhogen.
  2. Gewichtsverlies en metabolisme: Guarana wordt vaak gebruikt als ingrediënt in supplementen voor gewichtsverlies vanwege de veronderstelde eigenschappen om het metabolisme te stimuleren en de eetlust te onderdrukken. Het kan helpen bij het verbranden van calorieën en het bevorderen van vetverlies.
  3. Verbeterde cognitieve functie: De cafeïne en andere actieve verbindingen in guarana kunnen de hersenfunctie bevorderen. Het kan de focus en het geheugen verbeteren en de reactietijd versnellen.
  4. Antioxidante werking: Guarana bevat antioxidanten die kunnen bijdragen aan de bescherming van het lichaam tegen schadelijke vrije radicalen. Antioxidanten spelen een belangrijke rol bij het behoud van een goede gezondheid en het verminderen van het risico op bepaalde ziekten.

Toepassingen van guarana:

Guarana wordt op verschillende manieren gebruikt. Het wordt vaak verwerkt in voedingssupplementen, energiedrankjes, thee en poedervormige extracten. Zo dus ook in onze meest populaire smaak, CBSé – Energia!

Yerba Mate smaken