Wat is yerba mate?

Grote kans dat je nog nooit van yerba mate hebt gehoord en dat is eigenlijk ook niet zo gek. In Nederland en eigenlijk heel Europa is yerba mate namelijk nog niet zo bekend. Yerba mate is een Zuid-Amerikaanse theesoort en het is daar één van de meest populaire drankjes. Waarom dit zo populair is in Latijns Amerika vertellen we je in dit artikel.

Yerba mate en cultuur

Zoals hierboven benoemd is mate in veel landen in Zuid-Amerika onwijs populair, zoals Argentinië, Uruguay, Paraguay, Brazilië. In deze landen wordt mate zelfs als volksdrank nummer 1 beschouwd! De reden hiervoor vinden we in een klein stukje geschiedenis achter yerba mate.

Het Guarani-volk is de inheemse bevolking van Zuid-Amerika en waren de eerste gebruikers van het “wonderdrankje”. Sinds die tijd heeft het drinken van mate een belangrijke culturele waarde in Zuid-Amerika en is het een ware traditie. In Argentinië is er zelfs elk jaar een nationale mate dag op 30 november! *Lees: nieuw bucketlist item toegevoegd*.

Het drinken van mate wordt daarom als een belangrijke sociale aangelegenheid gezien, waarbij alles staat in het teken van “delen met vrienden”. Yerba mate wordt vaak gedronken in familie- en vriendenkringen en wanneer je krijgt aangeboden om mee te drinken, mag je dit als een groot compliment opvangen. Als je nog met je vrienden of familie door één deur wilt, kun je dit bijna niet weigeren 😉.

In gezelschap biedt de gastheer of vrouw, ook wel matero genaamd, meestal de mate aan. Hij of zij drinkt de eerste mate op. Eenmaal opgedronken? Dan wordt de mate weer gevuld en doorgegeven aan de volgende in de rij. Dit wordt zo meerdere malen herhaald, totdat er geen smaak meer zit aan de yerba.

Yerba Mate en gezondheidseffecten

Naast de culturele en sociale waarden van mate zijn er ook veel positieve gezondheidseffecten wanneer je het drinkt. Niet voor niets wordt het door veel bekende sporters dagelijks gedronken. Yerba mate wordt als een gezonder alternatief gezien voor koffie en het bevat al de goede eigenschappen van thee. Hieronder zullen we een aantal van deze effecten op een rij zetten:

  • Energie verhogend: yerba mate heeft een hoog cafeïne gehalte.
  • Immuunsysteem: rijk aan antioxidanten die een boost geven aan je immuunsysteem en beschermen tegen veel chronische ziekten.
  • Vitaminen en mineralen: yerba mate bevat een overvloed aan vitaminen en mineralen.

Geïnteresseerd? In dit artikel bieden we een meer uitgebreide uitleg van alle positieve effecten.

Yerba mate merken en smaken

“Er zijn zoveel verschillende soorten mate, ik zie door de bomen het bos niet meer!” We horen het je zeggen en dat is ook begrijpelijk, aangezien er zoveel verschillende soorten smaken en merken zijn. Daarom zullen we je hier een spoedcursus aanbieden. Het is namelijk handig om een aantal eigenschappen van mate te weten, om zo een goede keuze te maken voor het product dat bij jou pas.

  • De intensiteit tussen de yerba mate soorten verschilt. Sommige producten zijn meer intens dan de andere. Zo heeft bijvoorbeeld Amanda – Despalada een sterkere smaak dan CBSé – Bosvruchten (tip: het woord “suave” is Spaans voor “zacht”, dus een lichtere smaak). Wij raden voor beginnende drinkers aan om voor de wat zachtere smaken te gaan.
  • De intensiteit van de yerba mate heeft voor een deel te maken met de samenstelling van het product. Mate bestaat meestal uit blaadjes, takjes (palo) en stof (polvo). In het algemeen kun je zeggen: hoe meer polvo, des te sterker. Elke soort zal een iets andere verhouding hebben tussen deze ingrediënten en dus ook een andere smaak hebben. Naast deze drie ingrediënten, zijn er ook soorten met bijvoorbeeld citroen of bosvruchten extracten. Het merk CBSé staat hier om bekend.
  • Natuurlijk is smaak één van de belangrijkste aspecten van yerba mate. Zoals hierboven al aangegeven zal elke soort een andere smaak hebben, maar over het algemeen zijn er een aantal basis smaken te onderscheiden. Een aantal basis smaken die vaak worden toegewezen aan yerba mate zijn: fruitig, hout- en grasachtig, rokerig, aards. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei toevoegingen, zoals hierboven genoemd. Smaak is persoonlijk, dus dit zal per persoon verschillen.

Wees gerust, op elke productpagina proberen we je trouwens zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat de eigenschappen zijn van het product. Zo helpen we je alvast een handje 😉. Wees trouwens niet bang om verschillende smaken en merken te proberen. Het vinden van jouw ultieme yerba mate is vaak een kwestie van uitproberen.

Je hebt nu redelijk wat achtergrond informatie kunnen lezen, maar ik kan me voorstellen dat je nu toch wel dorst hebt gekregen. Dus hoe maak je nou dit heerlijke drankje klaar? In deze video laten we dit stap voor stap zien!

Yerba Mate smaken

Welke yerba mate zou ik kopen?

Weet je niet welke yerba smaak je moet kiezen? Dit artikel helpt jou op weg!

Wat is yerba mate?

Wat is yerba mate nou precies? In dit artikel leggen we je alles uit over dit Zuid-Amerikaanse wonderdrankje! Lees snel verder!

Is yerba mate een theesoort?

Yerba mate wordt vaak een theesoort genoemd, maar klopt dit wel? Ontdek het hier!

Hoe maak je koude yerba mate?

Wisten jullie dat je yerba mate ook koud kan drinken? In dit artikel vertellen we hoe!